Hudáček v otvorenom liste avizuje právne kroky. Ničíte životy a kariéry normálnych hokejistov, hnevá sa

Slovenský hokejový brankár Július Hudáček, ktorý čelil v uplynulých dňoch ostrej kritike v súvislosti so svojim krátkym pôsobením v hokejovom klube českého Kladna kam prestúpil z ruskej KHL, na sociálnej sieti vydal rozsiahle stanovisko na svoju obranu. V otvorenom liste si zaumienil vyvrátiť tie „najhoršie lži a nezmysly“.

Július Hudáček, sportovec, hokejista, brankář Július Hudáček (vpravo) po zápase Mountfield Hradec Králové - Rytíři Kladno 3. januára 2023. Foto: Profimedia.sk

„V prvom rade chcem jasne a dôrazne prehlásiť, že som a vždy som bol úplne jednoznačne proti vojne na Ukrajine. Rovnako tak chcem úplne jednoznačne zdôrazniť, že som nikdy, verbálne, ani žiadnym gestom ani ničím iným nevyjadril podporu ruskému režimu,“ napísal úspešný gólman s tým, že snaha podsúvať mu čokoľvek iné je účelová manipulácia.

Hudáček ďalej skonštatoval, že sa stal obeťou nenávistnej kampane, v rámci ktorej strážcovia falošnej morálky ničia životy a kariéry normálnych hokejistov. Skonštatoval, že keby šlo len o neho, nad kauzou by mávol rukou, no ako doplnil, „útoky na mňa prerástli z hokejového prostredia do celej spoločnosti“.

„V mojich 35 rokoch si s tým už viem poradiť, ale čo by niečo podobné urobilo s kariérou 20-ročného hokejistu, je zrejmé. Doba, keď ľudia boli za svoje i len domnelé názory vyhadzovaní z práce, nie je tak vzdialená a ja sa do nej určite nechcem vracať,“ pokračoval na Facebooku športovec.

„V roku 1989 si naši rodičia vybojovali demokraciu, slobodu slova a tak isto slobodu cestovať a žiť a pracovať v krajine podľa svojho rozhodnutia. Ja rešpektujem názory ostatných a veľmi si prajem, aby sa s podobným rešpektom pristupovalo ku všetkým. Aj k tým, ktorí na hranie v KHL či akúkoľvek inú prácu v Rusku majú odlišný názor,“ doplnil Hudáček.

Hokejista zároveň upozornil, že v roku 2022 neodišiel hrať za ruský tím, ale pôsobil v kazašskom klube Barys Astana, kde aj žil. „Kazachstan je samostatným štátom, Astana jeho hlavným mestom. Samozrejme, klub hrá súťaž KHL aj proti množstvu ruských klubov. Ide však o kazašský klub a môj život v Kazachstane. Ak je toto dôvod k verejnému lynčovaniu, potom si myslím, že svet nie je v poriadku,“ vyjadril sa.

Hudáček na záver vysvetlil, že sa definitívne rozhodol vyjadriť po tom, ako prišla s plačom domov jeho malá dcéra. Avizoval tiež právne kroky tvrdiac, že proti obyčajným lžiam a manipuláciám je nutné sa brániť.

Radosa aj Koreis

Hudáček vo svojom vyjadrení viackrát menoval predsedu predstavenstva Dukly Trenčín Miloša Radosu, ktorý okrem iného uviedol, že Hudáček by sa mal úplne stiahnuť z verejného života. „Tú prvú vlnu hráčov, ktorí odišli hrať hokej do Ruska, vnímam ako chamtivú a bezcharakternú. To, čo však predvádzal brankár Hudáček, už vnímam ako niečo, čo hraničí s propagandou v prospech Ruska. Je to neakceptovateľné. Ten človek by sa mal stiahnuť z hokeja aj verejného života.“

Hudáček konkrétne spomenul aj bývalého českého hokejového útočníka Jakuba Koreisa. „Hudáček si údajne za 3 dni v Kladne zarobil 15-tisíc eur. Ak je to pravda, tak ten človek je ľudská hyena,“ znelo zas Koreisovo vyjadrenie.

Bojkot pre pôsobenie v KHL

Pripomeňme, že Hudáček čelil v Kladne kritike aj od niektorých fanúšikov, ktorí sa vyhrážali, že zápasy budú bojkotovať. Hrajúci majiteľ klubu a česká hokejová legenda Jaromír Jágr ho spočiatku aktívne bránil, no neskôr pod tlakom ustúpil a Hudáček musel skončiť.

„Keby sa všetky tímy dostali do našej situácie, keď sa vám zraní brankár číslo 1 a magnetická rezonancia povie, že je mimo do konca sezóny. My sme museli narýchlo gólmana zháňať, čo je ťažké. A je málo tých, čo sú mimo práce. Ani zo Chance ligy vám ich nepožičia, majú rovnaké problémy,“ uviedol Jágr.

Zakotvil v Nemecku

Hudáček zamieril po expresnom konci v Kladne do Frankfurtu Löwen. S nemeckým klubom, ktorý pôsobí v najvyššej súťaži sa 35-ročný Slovák dohodol na zmluve do konca sezóny.

„Od prvého kontaktu až po podpis zmluvy to išlo veľmi rýchlo. Predtým som sa rozprával s Maksimom Matushkinom, s ktorým som už hrával. Urobil na mňa dojem a dal mi výborné referencie o klube, meste a fanúšikoch. To mi uľahčilo rozhodovanie a som veľmi šťastný, že budem môcť hrať za Lions,“ uviedol Hudáček pre oficiálny klubový web.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac